Recept

Djäknegårdens samlade recept med med honung i alla dess former och smaker som den röda tråden.

Kall sås med honung

Denna kalla sås går snabbt att sno ihop och är god till mycket; pastasallad, grillat, en klick på fisksoppan m.m.

2 dl crème fraiche
2-3 tsk mango-lime honung (citron eller ingefära honung är också smaskens)
flingsalt
peppar

Rör ihop crème fraiche och honung och tillsätt salt och peppar efter behag. Njut

 

Djäknegårdens honung - Kall sås med honung
Djäknegårdens honung - Kall sås med honung
Djäknegårdens honung - Honungspopcorn
Djäknegårdens honung - Honungspopcorn

Djäknegårdens Honungspopcorn

Popcorn
½ dl honung (gärna smaksatt t.ex. lakrits eller hallon).
½ dl socker
2 msk smör
Ev. flingsalt

Poppa en stor kastrull med popcorn så att det blir ca 2 liter popcorn.
Häll i bunke och ställ år sidan.
Ta kastrullen och häll i honung, socker och smör och låt koka upp,
koka i 1 min.
Dra kastrullen från plattan och vänd ner popcornen i smeten. Nu gäller det att vända ner och röra så att alla popcornen får smet på sig.
Stjälp upp på en plåt med bakplåtspapper, slå isär och strö på flingsalt och låt svalna. Njut!
(Dessa kanderade honungspopcorn smakar bäst färska, ska du spara dem så gör det i en väl försluten plastpåse).

Mvh
Andrea

Honungsknäckebröd med fänkål

Ta dig tid till att baka dessa ljuvliga knäckebröd! Passar extra bra att lyxa till med på midsommar till sillen och till julens buffébord!

50 g jäst
4 dl vatten
1 dl rapsolja
1msk hel fänkål
1 msk hel anis
1 msk hela dillfrön
½ dl linfrön
3 msk honung
2 tsk salt
4 dl grovt rågmjöl
4 dl rågsikt
vetemjöl

Smula jästen i en bunke, häll i ljummet vatten, olja, fänkål, anis, dillfrön, linfrön, salt och honung och rör till dess att jästen löst sig.
Tillsätt allt mjöl utan vetemjölet och arbeta ihop till en slät deg, tillsätt sedan vetemjöl lite i taget tills degen släpper bunkens kanter. Det underlättar att arbeta degen i maskin såklart. 
Degen ska vara ganska lös, men inte kladdig.
Dela degen i 20-25 bitar och kavla ut dem till tunna kakor med kruskavel på mjölat bord, ca 20 cm i diameter.
Ställ in en plåt i ugnen, sätt ugnen på 225 grader och låt plåten bli varm.
Ta en brödspade alt rulla upp brödet på kaveln och lägg på den varma plåten.
Grädda knäckebröden undan för undan i ugnen i ca 5 min till dess att de fått fin gyllenbrun färg, låt svalna på galler.
Förvara i stor burk.
(Ibland torkar jag dem allihop på en gång i ugnen på 100 grader med ugnsluckan på glänt i ca 1 timme för att få dem extra knapriga).

Djäknegårdens honung - Honungsknäckebröd med fänkål
Djäknegårdens honung - Honungsknäckebröd med fänkål
Djäknegårdens honung - Honungsfröbitar
Djäknegårdens honung - Honungsfröbitar

Honungsfröbitar

Här har ni en beroendeframkallande energibar som är perfekt att packa med sig när man ska ut och lufsa i skogen eller åka skidor, eller bara äta som jag gör när jag är sugen på något gott!

200 g nötter (de du har hemma, mandel/hasselnöt etc).
200 g torkad frukt (aprikoser/russin/katrinplommon etc).
2 dl havregryn
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
2 msk vaniljsocker
150 g smör
2 dl honung (gärna någon smaksatt som mango-lime eller ingefära men naturell går också bra)
1 dl socker
1 stor äggvita
2 msk rapsolja
1 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader, lägg bakplåtspapper på plåt/långpanna.
Blanda smör, honung, socker och olja i en kastrull. Låt sjuda i ett par minuter. Ta från värmen och låt svalna. Vispa sedan ner äggvitan i honungssmeten.
Grovhacka nötter och torkad frukt.
Blanda nötter, frukt, havregryn, solrosfrön, linfrön, vaniljsocker och salt i en stor bunke.
Vänd ner honungsmeten i grynblandningen och arbeta samman noga. Bred ut smeten jämt över plåten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min. Lägg över aluminiumfolie efter ca halva tiden så att det inte bränns.
Låt svalna, skär i härliga små mumsbitar  och förvara i lufttät burk!

Müsli med honung och äpplejuice

Inget går upp mot hemmagjord müsli…

8 dl havregryn
2 dl kokos
2 dl solrosfrön
1 dl hackade valnötter alt hasselnötter
4 dl vetegroddar
2 dl hackad sötmandel
3 msk kanel
¼ tsk salt
100g smör
2 dl honung (naturell eller smaksatt efter smak)
1 dl koncentrerad äppeljuice
2 dl russin

Sätt ugnen på 165 grader.
Blanda havregryn, kokos, solrosfrön, nötter, groddar, mandel, kanel och salt i en bunke.
Smält smör och honung och rör i äppeljuice. Blanda sedan i detta i torrvarorna, blanda väl.
Rosta i ugnen i ca 45 min, rör om då och då. Låt svalna. Blanda i russinen och häll på burk.

Djäknegårdens honung - Müsli med honung och äpplejuice
Djäknegårdens honung - Müsli med honung och äpplejuice