Bipollen

Djäknegårdens honung - Bipollen


Bina samlar pollen från blommor och och träd och transporterar det till kupan i korgar på sina bakben. De tillsätter nektar för att pollenklumparna ska hålla ihop under färden till kupan. I samband med det tillsätter bina sina värdefulla enzymer vilket saknas i mekaniskt insamlat pollen. Pollen är inte en enhetlig produkt, utan skiftar pga vilka växter bina besökt. Vetenskapliga försök har visat att bina försöker åstadkomma en blandning av pollen från olika växter hellre än från en enda växtsort. Det visar sig också att bina lever längre på en sådan pollenblandning. Pollen har stor potential som näringstillskott för människor. Om man jämför pollen med andra näringsmedel visar det sig att vid samma kalorimängd innehåller pollen mer protein än biff, bönor, fullkornsvete, äpplen, kål och tomater. Pollen är en god kaliumkälla och innehåller mycket kalcium och järn.  

Honungsbinas insamlade bipollen är en av naturens mest kraftfulla och näringsintensiva livsmedel:

Flavonider: Minst åtta olika. Beroende vilka blommor bina besökt.
Carotenoider: Minst elva.
Vitaminer: A,B (B1.B2,B3,B6,B12) och C.
Spårämnen: Al, B, Cl, Cu, I, Fc, Mn, Ni, Zn, Sc.
Organiska syror och fettsyror.
Terpener
Aminosyror: Pollen innehåller alla kända biologiska viktiga aminosyror.
Enzymer: Fler än hundra olika.


Rekommenderat intag
1-2 tsk per dag
-sväljes med vatten, blandas i smoothie, strö över gröten eller blanda i din müsli              Källa: FAO:bulletin

Bipollen har sedan länge använts av olika kulturer världen över. Redan i det gamla Egypten lades bipollen i faraonernas gravar för att ge näring i nästa liv. I Kina har man använt det i medicinskt syfte i tusentals år och redan för 2 500 år sedan skrev Hippokrates, ”fadern av modern medicin”, om bipollen i sina böcker. Man har även hittat referenser om bipollen i indisk historia

Bipollen innehåller i genomsnitt:
10% vatten, 22% proteiner, 31% kolhydrater

Näringsvärde per 100 g
Energi 345kcal/1456 kj
Protein 25.8 g
Kolhydrater 42,4 g
Fett 8,6 g
- varav mättat 2,0 g
- varav enkelomättat 0,8 g
- varav fleromätat 5,8 g
Fibrer 12,1 g
A-vitamin 165 mg
Lutein* 22 ug

Bipollen

Pris:
50 kr
Inkl. 12% Moms
Antal:

*Lutein är ett näringsämne inom familjen karotenoider. Enligt senare forskning kan lutein skydda mot grå starr och kanske även mot sjukdomar som angriper gula fläcken. Lutein finns naturligt i ögats gula fläck. Forskarna tror även att lutein skyddar ögats näthinna genom att absorbera skadligt, blått ljus.