Smaksatt honung

Djäknegårdens honung - Smaksatt honungSvenskt unikt hantverk där smaken på honungen är minst lika viktig som utformningen och presentationen av burken.

Smak och design i utsökt harmoni

Gjord på svensk kvalitetshonung och 100 % naturliga smaksättare.

Honung och Citronolja

Djäknegårdens Gammelmormor Axelias Citronträdgård

Det var bara växtzonen som stoppade gammelmormor Axelia att även odla citronträd i sin enorma fruktträdgård som flitigt pollinerades av gammelmorfars arga bin.

Min favvohonung som du kan ha till allt; fisk, soppor, marinader, tårtfyllningar, toast, te m.m.

Djäknegårdens honung - Honung och Citronolja

Honung och Mango-Limearom

Djäknegårdens Moster Walldinas Tropiska Dröm

Både min mormor och min syster, vars namn är Walldina, älskar att resa till sol och värme, det var så självklart att tillägna denna exotiska honung, som smakar som en solmogen dröm, till dem.

Ner med en sked i fiskgrytan, bred på din toast eller förgyll ditt fruktte. Eller rör ner i yoghurt till godaste efterätten, om du hellre vill, sätt till lite peppar och salt i blandningen och njut till pastasallader, grillat  m.m..

Djäknegårdens honung - Honung och Mango-Limearom

Honung och Kakao och Pepparmyntsolja

Djäknegårdens Mormor Gerdas Efter Åtta

Nåde den som for till Kungsbacka marknad och inte kom hem med mintkyssar till mormor Gerda. Var man en snäll däka fick man smaka!

Mums! Självklar till efterrätt, bara fantasin sätter stopp. Tex: värm lite lagom varm och häll över vaniljglass, njut i varm mjölk eller bred på pannkakor ihop med kokos och banan. 

Djäknegårdens honung - Honung och Kakao och Pepparmyntsolja

Honung och Kakao

Djäknegårdens Tant Davidas Chokladgömma

Gammelmormors syster, Olga Davida, var en potäte- och kokekaffe tant. Hon hade underbart goda små honungskarameller liggandes uppe på kylskåpet, man fick en om man hämtade tidningen till henne. Principfast det var hon. Hon skulle nog blivit förargad om man blandade kakao i honungen, och aldrig erkänt hur gott detta faktiskt var!

Ta och blanda ner lite chokladhonung i din mustiga gryta, men glöm inte att njuta den i varm mjölk eller ett gott te och kasta ut den där burken med nutella för här har du ett godare och mycket nyttigar alternativ!

Djäknegårdens honung - Honung och Kakao

Honung och Lakritsrot

Djäknegårdens Farfar Torvalds Lakritsrot

Min farfar Torvald tillbringade stor del av sitt liv till sjöss, när han kom hem från sina seglatser hade han ofta låtit tatuera sig, till min farmors förtvivlan. Han var en riktigt salt typ med förkärlek till lakrits.

Njut denna honung som den är, bred på en biscotti eller skorpa, eller använd i bakverk och till efterrätter m.m. Till vintern är den god i varm mjölk. Den är en grym smakförhöjare så släng i en liten sked när du lagar mat! 

Djäknegårdens honung - Honung och Lakritsrot

Honung och Eukalyptusolja

Djäknegårdens Farmor Signes Halspastill

Farmor Signe levde ett enkelt och strävsamt liv på Södra Bruket. Hennes husmorskur vid snuva och hosta var att värma lite mjölk på den vedeldade spisen i det stora köket och röra i ett par eukalyptuspastiller. På med de stora filttofflorna och kryp upp i köksoffan!

Finfin husmorshonung som du blandar i lite ljummet vatten eller mjölk och drick vid hostiga nätter och när näsan rinner. 

Djäknegårdens honung - Honung och Eukalyptusolja

Honung och Pepparmyntsolja

Djäknegårdens Gammelfarfar Gilberts Himmelska Polka

Gammelfarfar Gilbert blev tidigt i livet moderslös och blev bortauktionerad till lägstbjudande familj . Som tur var hamnade han hos bra människor nära sin far. Så det blev folk av honom också, sjöman, timmerman och biodlare. Skulle Gilbert fått välja smaksättning av honung hade det nog blivit tobakshonung, men polka skulle nog också gå bra!

Blanda ner lite i ditt bakverk, vispa grädde och rör ner lite av den här godingen och du har mumsigaste tillbehöret till bakverk av choklad.
Njut direkt på sked och var glad att det inte är en hård polkagris utan lika god, men mjuk och nyttig honung!

Djäknegårdens honung - Honung och Pepparmyntsolja

Honung och Jordgubbsarom

Djäknegårdens Mamma Ankis Solmogna Jordgubbar

Mamma Anki plockar av röda vinbär och krusbär på sin lilla täppa varje sommar. Utav bären gör hon sin berömda blandsylt som toppas med solmogna jordgubbar och äts till filmjölken hela året. Nått år uteblev jordgubbarna och då räckte sylten i två år.

Njut i morgongröten, i ditt te, varma mjölk eller i din yoghurt och släng alla produkter med raffinerat socker dit pepparn växer!

Djäknegårdens honung - Honung och Jordgubbsarom

Honung och Hallonarom

Djäknegårdens Mamma Anettes Hallonsnår
(Denna honung gör vi bara på sommaren och är en av våra säsongsfavoriter).

Jag tror att det näst sista min mamma skulle göra är att ställa sig med ändan i ett hallonsnår. Men hon äter de söta små bären mer än gärna, om någon annan har plockat dem. Men baka bröd det kan hon!!
Njut i morgongröten, i ditt te, varma mjölk eller i din yoghurt och släng alla produkter med raffinerat socker dit pepparn växer!

Djäknegårdens honung - Honung och Hallonsarom

Honung och Whiskey

Djäknegårdens Pappa Billys Finwhisky

Whisky är bra för hälsan, säger pappa Billy.

Denna honung är smaskens till ostbrickan eller ringla den över det mesta. Fruktsalladen eller pannkakor med bär. Gör en riktigt god marinad till grillat eller glacera av de där revbenen i ugnen, mmmm.

Djäknegårdens honung - Honung och Whiskey

Honung och Ingefärsolja

Djäknegårdens Systrarna Rut och Astas Hälsokur

Systrarna Petersson var vackra, modemedvetna och trendiga. De intresserade sig för hälsosam kost, och var de första kvinnorna som tog på sig långbyxor i lilla Åsa på 30-talet, trots tanters arga blickar.

Jag tar en sked vid förkylning, huvudvärk eller orolig mage. Eller drick i ljummet vatten med citron. Matlagning? Ja! Grill, asiatiskt, fläsk och kyckling.

Djäknegårdens honung - Honung och Ingefärsolja

Honung och Propolis

Djäknegårdens Arbetsbinas Husapotek

Bina var människans första husdjur och redan på stenåldern åt människan honung. I honung hittar du 200 olika aktiva ämnen bl.a. vitaminer, mineraler, inhibitorer, enzymer, aminosyror och mjölksyrabakterier. Denna honung innehåller även Propolis, Binas kittvax. Propolis är en blandning av växtharts från träd och kåda som bina tuggat samman med sin saliv. 
Propolis består av mer än 80 naturliga ämnen och tillsammans skapar de en produkt som är helt unik. 
I sammansättningen ingår bland annat: Vitamin E, vitamin A, B-vitaminer, alla mineraler, nästan alla aminosyror, en rad intressanta bioflavonoider.

Läs mer om Propolis
här.

Honung och Saffran

Djäknegårdens Farmor Saras Kakburk

I Lidköping hittade du nästan alltid min farmor i köket med förkläde och uppkavlade ärmar. Kakor bakades i mängder; bruna bröd, jitterbuggare, nötkakor, kokostoppar, korint och havrekakor bland många. Saffransbullarna till advent var lika självklara som amen i kyrkan.

Ljuvlig till plättar, yoghurt, te, varm mjölk och vaniljglass, men favoriten är att ringla över mögelost på ett gott knäckebröd eller till risgrynsgröten eller...

Honung och Habanero

Syskonen Wallroths Käftsmäll

Det har minsann inte funnits någon som tyckt om hetta i släkten. Det är nymodigheter det. Att käka chili till tårarna rinner och munnen brinner, det gör gärna syskonen Wallroth där det alltid skall tävlas om allt.
Herre på täppan och höga scoville, jajemen! 

Lite sötma och hetta från Habanero kan det bli fel?
Ringla över allt du tänkt stoppa i mun, mums!